Využití technologie blockchain a kryptoměn v podnikovém prostředí - Jiřinec, Martin (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá technologií blockchain a jejím využitím v klíčových oblastech podnikové praxe. V teoretické části je technologie popsána do detailů, včetně asymetrického šifrování, digitálního podpisu a hashovacích funkcí, které technologie blockchain využívá. Dále je představena oblast, ve které má blockchain zatím největší uplatnění, a to oblast kryptoměn. Na závěr teoretické části je uveden přehled využití technologie blockchain v podniku dle odborné literatury. Na teoretickou část navazuje praktická část, ve které jsou uvedeny další oblasti využití technologie blockchain a kryptoměn v podniku, a to na základě strukturovaných rozhovorů s odborníky, kteří se v tomto prostředí aktivně pohybují.
Use of blockchain technology and cryptocurrency in enterprise
Keywords: technologie blockchain; asymetrická kryptografie; decentralizace; kryptoměny; Bitcoin; průmysl 4.0; blockchain technology; asymmetric cryptography; decentralization; cryptocurrencies; Bitcoin; industry 4.0