Buddhismus jako reformní hnutí? Analýza západního paradigmatu - Skopal, Vilém (Univerzita Pardubice, 2014)
Snahou práce je analýza interpretací Buddhova vystoupení v dílech českých badatelů. Autor se zaměřil na deset představitelů, kteří věnovali tomuto tématu pozornost a kteří měli vliv na české chápání staroindické kultury. České buddhologické bádání bylo ovlivněno několika evropskými předpoklady. Těmi hlavními jsou představa universálnosti a vývoje náboženství a marxistický dialektický materialismus. Čeští badatelé také přejali představu Buddhy jako náboženského reformátora vytvořenou ve viktoriánské Anglii.
Buddhism as a Reform Movement? Analyse of Western Paradigm
Keywords: Buddha; buddhismus; bráhmanismus; česká buddhologie; dialektický materialismus; kastovní systém; konceptualizace náboženství; marxismus; reformace; reforma náboženství; Čupr, František; Máša, Rudolf; Lesný, Vincenc; Pertold, Otakar; Nahodil, Otakar; Werner, Karel; Fišer, Ivo; Bondy, Egon; Fišer, Zbyněk; Miltner, Vladimír; Filipský, Jan; Vacek, Jaroslav; Buddha; Buddhism; Brahmanism; caste system; conceptualization of religion; Czech buddhology; dialectical materialism; Marxism; reformation; religious reform