Studium migrace produktů fotorozpadu iniciátorů z vytvrzeného pojivového filmu - Bendáková, Nela (Univerzita Pardubice, 2011)
Cílem této práce bylo studium migrace látek z UV zářením vytvrzovaných vrstev pomocí UV-VIS spektroskopie. V teoretické části je popsán proces fotopolymerace a rozdělení na systémy vytvrzované UV zářením (radikálová a kationtová polymerace) a systémy vytvrzované svazkem elektronů (EB). Další část je věnována popisu migrace složek barev a laků z obalů potravin a legislativě upravující materiály a předměty určené pro styk s potravinami. V experimentální části je sledován průběh fotopolymerace pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací (FTIR) a stanovení množství migrujících látek z vytvrzeného pojivového filmu při různém stupni vytvrzení s využitím metody UV-VIS spektroskopie. Vytvrzované systémy zkoumané v této práci obsahují pouze monomer a fotoiniciátor. Jako monomery jsou zde použity Petia (monomer akrylátového typu) a Celloxide 2021P (monomer epoxidového typu), které obsahují reaktivní skupiny schopné polymerovat radikálovým (akrylátová dvojná vazba) a kationtovým (epoxidová skupina) mechanismem. Jako fotoiniciátory pro sledování polymerace výše uvedených monomerů byly použity Irgacure 2959 (radikálový fotoiniciátor) a Irgacure 261 (kationtový fotoiniciátor). Výsledky ukázaly, že UV-VIS spektroskopii je možné použít pro kvalitativní i kvantitativní analýzu jednoduchých směsí látek.
The study of migration of photoinitiators decomposition products from cured film
Keywords: fotoiniciátor; radikálová polymerace; kationtová polymerace; migrace; FTIR; UV-VIS spektroskopie; photoinitiator; free radical polymerization; cationic polymerization; migration; FTIR; UV-VIS spectroscopy