České a slovenské archivnictví v jednotě a rozdílnosti - Dušek, Jiří (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá českým a slovenským archivnictvím po vzniku Československa v roce 1918, až po vydání nových archivních zákonů ve 21. století. V této práci popsána cesta k prvnímu zákonnému opatření archivnictví, které bylo vydáno v roce 1954, přes vydání českého a slovenského archivního zákona v 70. letech, následně jejich novelizace na počátku let devadesátých a konečné vydání moderních archivních zákonů v letech 2002 a 2005. Všechny zákony i vládní nařízení jsou v této práci popsány a následně porovnány.
Czech and Slovak archival science in unity and differentness
Keywords: archives; archival science; records management; archival law; Czech; Slovak; archivy; archivnictví; Spisová služba; archivní zákon; Česko; Slovensko