Syntéza substituovaných 4-amino-1-arylpyrazol-3-karboxylátů s využitím diazoniových solí - Kocourová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2018)
Předkládaná diplomová práce se v teoretické části zabývá obecným popisem pyrazolů a jejich přípravami s využitím diazoniových solí. Dále se práce zabývá pyrazolovými deriváty, které jsou biologicky aktivními látkami ve farmaceutickém, tak i v agrochemickém průmyslu. Experimentální část se zabývá studiem reakce různě substituovaných enaminoesterů a diazonium tetrafluoroborátů za tvorby příslušných 4-amino-1-arylpyrazol-3-karboxylátů. Reakcí výše uvedených sloučenin bylo připraveno celkem šestnáct pyrazolů. Všechny látky byly charakterizovány NMR spektroskopií, MALDI a infračervenou spektroskopií.
The synthesis of substituted 4-amino-1-arylpyrazol-3-carboxylates using diazonium salts
Keywords: pyrazol; agrochemikálie; farmaceutika; přírodní látky; diazoniové soli; enaminoestery; pyrazole; agrochemicals; pharmaceuticals; natural substances; diazonium salts; enaminoesters