Srovnání plazmatických hladin valproátu sodného (Convulex) u dětí a dospívajících - Rydlová-Kultová, Marta (Univerzita Pardubice, 2002)
Léčba epilepsie spočívá zejména ve farmakoterapii, kdy jedním z léků první volby je kyselina valprová a její sodná sůl stanovující se plynovou chromatografií. Při porovnání plazmatických hladin u dětí a dospívajících byla zjištěna zpomalující se biotransformace antiepileptika se vzrůstajícím věkem.
Comparison of the plasmatic levels of sodium valproat (Convelux) et children and adolescents
Keywords: Epilepsie; farmakoterapie; kyselina valprová; plynová chromatografie