Podobné a shodné prvky v sumerských a starozákonních příbězích - Brejlová, Monika (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá historií Sumerů a především jejich mytologií a shodnými a podobnými prvky, které se nacházejí v sumerských mýtech a starozákonních příbězích. Celkově byl větší důraz kladen na Sumery než na Hebrejce. Hebrejský národ a jejich Starý zákon byl v práci zmíněn jen okrajově pro dotvoření tématu práce a představy, jakým způsobem se tyto prvky mohly dostat ze sumerské kultury do hebrejské. U jednotlivých shodných a podobných prvků jsou vytvořeny jednoduché přehledné tabulky, kde jsou uvedeny jednotlivé paralely. Práce je doplněna o několik citovaných překladů sumerských mýtu a v příloze je práce obohacena o fotografie významných osobností, mapy, obrázky některých sumerských božstev, vládců, obrazy s biblickými výjevy a fotografie nejvýznamnějších sumerských památek.
Similar and Identical Elements in the Stories of Sumer and the Old Testament´s
Keywords: Sumerové; Sumerské mýty; Starý zákon; Sumerians; Sumerian myths