Obézní pacienti v přednemocniční péči - Rančák, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku transportu obézních pacientů v přednemocniční péči. Teoretická část je věnována obezitě, jejímu historickému vývoji, vlivu na jednotlivce, příčinám vzniku, vyšetřovacím postupům a zdravotním rizikům spojených s obezitou. V neposlední řadě se věnuje přednemocniční neodkladné péči o extrémně obézního pacienta. Průzkumná část práce je tvořena dvojicí dotazníkových šetření, z nichž první typ dotazníků je určen pro záchranáře, lékaře a řidiče pracující na základnách Zdravotnické záchranné služby v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Dotazník se týká problematiky extrémně obézních pacientů v přednemocniční neodkladné péči. Druhý typ dotazníků je určen pro krajské základny Zdravotnické záchranné služby České republiky k zjištění jejich vybavenosti a připravenosti pro transport extrémně obézních pacientů pomocí sanitky XXL či jiné sanitky, která je uzpůsobena pro přednemocniční neodkladnou péči obézních pacientů.
Obese patients in pre-hospital care
Keywords: obezita; vliv obezity na zdraví; rizika obezity; obézní pacienti; transport obézních; sanitka XXL; rizika pro zdravotníky.; obesity; health obesity; obesity risk; obese patients; obese transport; XXL ambulance; risks for healthcare professionals.