Posmrtné vydávání díla Jaroslava Havlíčka a jeho kritická recepce - Vodrážková, Hana (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá posmrtným vydáváním děl Jaroslava Havlíčka a jejich kritickou recepcí. První část je zaměřena na podobu psychologické prózy první poloviny 20. století a spisovatele Jaroslava Havlíčka. Druhá část se věnuje českým i zahraničním nakladatelstvím, která se podílela na posmrtném vydávání děl Jaroslava Havlíčka. Třetí část představuje nakladatelství Kruh. Zájem je soustředěn především na pozici Havlíčkova díla v jeho někdejším edičním plánu. Čtvrtá část vymezuje pojem literární kritika a její vývoj po druhé světové válce. Dále jsou zde shrnuty informace o periodikách, která se nějak zabývala Jaroslavem Havlíčkem, a analýza kritických ohlasů na posmrtné vydávání Havlíčkových textů. Tato poslední část je rozdělena podle sledovaných aspektů autorovy tvorby na téma, postavy, motiv, symbol, inspirační zdroje, vzájemné srovnání jednotlivých děl Jaroslava Havlíčka a jejich srovnání s díly jiných autorů. V závěru práce je shrnutá vydavatelská práce českých i zahraničních nakladatelství, zaměřující se na posmrtné vydávání děl Jaroslava Havlíčka. Dále je zde zhodnocena práce nakladatelství Kruh a nechybí ani seznam autorů a periodik, kteří se zaobírali kritickou recepcí Havlíčkových děl. Na konci se pozornost upíná na komparaci různých názorů jednotlivých autorů a na vývoj kritické recepce.
Posthumous Publication of Jaroslav Havlíček's Work and its Critical Reception
Keywords: Havlíček, Jaroslav; nakladatelství; Kruh; psychologická próza; česká literární kritika; kritická recepce; Havlíček, Jaroslav; publishing house; Kruh; psychological prose; Czech literary criticism; critical reception