Indukce buněčné senescence - Bumanová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce je věnována buněčné senescenci se zaměřením na způsoby její indukce. Nejprve je obecně popsán proces buněčné senescence, historie jejího výzkumu a její vztah s buněčným cyklem, který je regulován dráhami proteinů p16, p21, p53 a pRb. Dále jsou popsány dva typy buněčné senescence, replikativní a předčasná. V hlavní části je podrobně vysvětlen mechanismus indukce buněčné senescence a induktory, které ji spouštějí. Mezi ně řadíme epigenetické modifikátory, oxidativní stres, micro-RNA, telomery a onkogeny. U každého induktoru je popsán jeho vznik, proces, jakým působí na buňky a jeho role ve vzniku buněčné senescence. Předposlední kapitola se týká detekce buněčné senescence in vitro i in vivo, která je zde popsána pomocí tří různých metod. V závěru práce není zapomenuto ani na možné důsledky, které buněčná senescence přináší, a to v rámci běžného stárnutí, onemocnění souvisejícího s věkem a u terapeutických zákroků.
Induction of Cell Senescence
Keywords: senescence; buněčná smrt; stárnutí; buněčný cyklus; senescence; cell death; aging; cell cycle