Měření tepelných vlastností stavebních materiálů - Künzel, Gunnar; Linda, Miloslav (Univerzita Pardubice, 2012)
V příspěvku je uveden přehled jednotlivých vyráběných druhů izolačních materiálů včetně hodnot koeficientů měrné tepelné vodivosti, doporučené tloušťky izolace při vnějším zateplení a svázané primární energie (PI). V další části jsou definovány tepelné veličiny a parametry při vedení, proudění a při kombinaci sdílení tepla. Jsou také zmíněny vlivy pórovitosti, vlhkosti a teploty na koeficient měrné teplené vodivosti a měrnou tepelnou kapacitu. Na přístroji ISOMET Heat Transfer Analyser model 2104, byly měřeny u řady izolačních materiálů povrchové teploty a jejich koeficienty tepelné vodivosti, objemové kapacity, teplotní vodivosti. Naměřené hodnoty jsou porovnány s tabulkovými hodnotami.
Keywords: izolační materiály; tepelná vodivost; tepelná kapacita