Restaurování olejomalby na lepence Hrad v krajině a důlního plánu na transparentní podložce ze sbírek SOA Litoměřice - Šebestová, Anežka (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce předkládá dvě komplexní restaurátorské dokumentace a navazující teoretickou část. V první části se práce zabývá komplexním restaurováním olejomalby na lepence z druhé poloviny 19. století s názvem Hrad v krajině z Vlastivědného muzea Olomouc. Hlavní problematikou zákroku bylo ztenčování degradované vrstvy laku a rozsáhlá primární krakeláž. Druhou částí práce je restaurování důlního plánu Důl Jan Most na transparentní podložce ze sbírek SOA Litoměřice. Třetí část se věnuje transparentním kreslicím plánům se škrobovou povrchovou úpravou užívaným od druhé poloviny 19. století do první poloviny 20. století převážně k tvorbě architektonických a důlních plánů. Cílem této části je vymezení pojmů, seznámení se s historií vzniku a způsobu výroby kreslicích pláten. Dále představuje rizika materiálu a problematiku vhodného postupu restaurování. Cílem této práce je přispět k prohloubení znalostí čtenáře o restaurování uměleckých děl na papíře a fenoménu kreslicích pláten.
Conservation of an oil painting on paperboard with the title The Castle in the Landscape and a mine plan on a transparent material from the SOA Litoměřice Collection
Keywords: restaurování papíru; restaurování olejomalby; restaurování kreslicího plátna; ztenčování laku; gel impregnated tissues; kreslicí plátno; transparentní plátno; transparentní papír; pauzovací papír; důlní plán; paper conservation; oil painting conservation; tracing cloth conservation; varnish removal; gel impregnated tissues; tracing cloth; drafting cloth; linen; vellum tracing paper; tracing paper; transparent paper; transparent cloth; mine plan