Vyhodnocení energetické náročnosti výtahů, osazených různými typy strojů - Klema, Jakub (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem, realizací a vyhodnocením měření odběru elektrické energie u různých typů výtahových strojů. Teoretická část okrajově osvětluje funkci jednotlivých typů motorů využitých ve výtahové technice a způsobů regulace jejich otáček. Dále jsou zde popsány nejčastěji užité typy výtahů pro dopravu osob a nákladu a jejich konstrukce. Praktická část se zabývá konkrétním popisem užitých komponentů a jejich vlivem na energetickou náročnost a bezpečnost výtahového systému. Součástí praktické části je měření energetické náročnosti vybraných typů pohonů a jejich porovnání.
Evaluation of energy consumption of elevators, equipped with various types of machines
Keywords: výtahové stroje; výtahy; synchronní motory; asynchronní motory; lift machines; elevators; synchronous motors; induction motors