Hospodářská kriminalita - Růžičková, Sylvie (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce pojednává o problematice a vývoji hospodářské trestné činnosti v České republice a jak tuto problematiku řeší příslušníci Policie ČR. Práce si klade za cíl zhodnotit vybrané typy trestné činnosti z hlediska hospodářské kriminality. V úvodní části práce jsou uvedeny teoretické informace o hospodářské kriminalitě a podrobněji popsány trestné činy proti měně a platebním prostředkům. Také je zde věnována pozornost České národní bance, vydávání bankovek a mincí a v neposlední řadě také dopadu této trestné činnosti na ekonomiku. Druhá část práce se zabývá konkrétním vývojem této problematiky na území České republiky dle statistiky Policie České republiky a řízeným rozhovorem se zástupcem Policie České republiky.
Economic crime
Keywords: hospodářská kriminalita; pachatelé; trestné činy proti měně a platebním prostředkům; dohoda o vině a trestu; spolupracující obviněný; organizovaný zločin; Policie České republiky; economic crime; offender; crimes against currency and means of payment; plea bargain; cooperating defendant; organized crime; Police of the Czech Republic