Sepulkrální památky na Jablonecku v letech 1780-1938 - Pavlata, David (Univerzita Pardubice, 2012)
Tématem této bakalářské práce je snaha přinést ucelený pohled na sepulkrální památky na Jablonecku v letech 1780-1938. Práce se věnuje vybraným hřbitovům a hřbitovní architektuře, zasazeným do kontextu doby vzniku. Konkrétně se zabývá hřbitovními památkami v Albrechticích v Jizerských horách, Desné, Držkově, Huti, Jablonci nad Nisou, Josefově Dole, Krásné, Velkých Hamrech a Zásadě. Zde je vidět rozvoj sepulkrální tvorby a zajímavých hřbitovních náhrobků.
Sepulchral Monuments of Jablonec nad Nisou Region in Years 1780-1938
Keywords: sepulkrální památky; náhrobky; architektura; sochařství; Jablonec nad Nisou; 1780-1938; sepulchral monuments; gravestones; architecture; sculpture