Vývoj postojů Velké Británie k evropské integraci a případný dopad přijetí eura na britskou ekonomiku - Pech, Jan (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce přibližuje vztah Velké Británie k procesu evropské integrace, který byl započat již po druhé světové válce, a který i v současné době pokračuje. V historickém sledu je zde popisován vývoj postojů Británie jak k samotnému Společenství, tak i k velice diskutovanému tématu ohledně Evropské měnové unie, ke které přistupuje Británie zdrženlivě. Tzv. 5 ekonomických testů uvedených v této práci pak ukazuje, jak země podrobuje svou ekonomiku testům na případné důsledky při přijetí společné měny euro. Práce poukazuje na specifický postoj této země k integraci, a to nehledě na střídání jednotlivých britských politických stran u moci. Rámec téměř celé práce tak tvoří vztah Velké Británie a Evropské unie, současné podoby evropské integrace.
The making of attitudes of Great Britain to the European integration process and the contingent impact of membership of the single currency on the British economy
Keywords: Great Britain; European Union; European Integration; Economic and Monetary Union; 5 economic tests; Velká Británie; Evropská Unie; Evropská integrace; Hospodářská a měnová unie; 5 ekonomických testů; EURO