Oltář sv. Josefa v kostele Povýšení sv. Kříže v Moravské Třebové - výzkum a restaurování oltářního obrazu Smrt sv. Josefa - Svobodová, Markéta (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zabývá rozsáhlým průzkumem a komplexním restaurátorským zásahem na barokním oltářním obraze Smrt sv. Josefa od malíře Franze Xavera Wagenschöna z kostela Povýšení sv. Kříže v Moravské Třebové. Jedná se o olejomalbu na plátně z roku 1769, původně vsazenou do ozdobného rámu jako součást zděného oltáře z roku 1772. Součástí práce je teoretická část zaměřená na podrobný uměleckohistorický průzkum, který se věnuje mapování historie díla, dřívějším restaurátorským zásahům a okolnostem jeho vzniku. Zaměřuje se také na ikonografii námětu, osobnost autora, jeho život, a především jeho tvorbu oltářních obrazů. Zájem je soustředěn také na objevené Wagenschönovo obdobné dílo z kostela sv. Petra v Purgstallu an der Erlauf. Klíčovou součástí diplomové práce je dokumentace procesu restaurování, jehož cílem bylo zachování díla, omezení degradačních procesů a navrácení jeho estetických hodnot. Nedílnou součástí je rovněž rozsáhlá fotodokumentace vztahující se k uměleckohistorickému průzkumu i samotnému restaurátorskému zásahu.
The Altar of St. Joseph in the Church of the Exaltation of the Holy Cross in Moravská Třebová - Research and Conservation of the Altarpiece "The Death of St. Joseph"
Keywords: restaurování; oltářní obraz; malba na plátně; olejomalba; 2. polovina 18. století; voskový konsolidační nátěr; rentoaláž; Franz Xaver Wagenschön; Smrt sv. Josefa; Moravská Třebová; hřbitovní kostel Povýšení sv. Kříže; restoration; altarpiece; painting on canvas; oil painting; second half of the 18th century; wax impregnation; lining; Franz Xaver Wagenschön; death of St. Joseph; Moravská Třebová; Cemetery Church of the Exaltation of the Holy Cross