Biologické odstraňování kyanidů z odpadních vod - Pešková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá biologickou degradací kyanidů v modelovém vzorku odpadní vody. Pozornost je věnována rychlosti degradace vybranými mikroorganismy, vlivu použitého organického substrátu a sledování růstu mikroorganismů v různých koncentracích kyanidových iontů. Bylo prokázáno, že žádná z testovaných koncentrací kyanidů nebyla pro zvolené mikroorganismy inhibiční, projevil se také významný vliv použitého živného roztoku a organického substrátu na růst bakterií. U kyanidů vázaných v komplexech je zjevná pozitivní korelace mezi jejich stabilitou a schopností mikroorganismů je degradovat.
Biological removal of cyanides from wastewater
Keywords: kyanidy; čištění odpadních vod; biodegradace; alcaligenes faecalis; klebsiella oxytoca; escherichia coli; pseudomonas aeruginosa; cyanides; wastewater treatment; biodegradation; alcaligenes faecalis; klebsiella oxytoca; escherichia coli; pseudomonas aeruginosa