Růst počtu obyvatel jako výraz atraktivity regionu a jeho vazba na disponibilní důchod domácností - Matěja Zdeněk (Masarykova univerzita, 2015)
Příspěvek se zaměřuje na vztah disponibilního důchodu domácností a růstu počtu obyvatel regionu. Za hlavní cíl si klade zhodnocení ukazatele disponibilního důchodu domácností jako potenciálního faktoru atraktivity regionu měřené růstem jeho obyvatel. Vedlejším cílem příspěvku je kategorizace a zatřídění zkoumaných evropských regionů do maticového zobrazení. Pro analýzu byla využita data Eurostatu, z klasifikace NUTS byla zvolena úroveň regionů NUTS 2. Výzkumný vzorek zahrnuje 243 regionů NUTS 2 z dvaadvaceti států Evropské unie. Posuzováno bylo období od roku 2002 do roku 2011. K zodpovězení výzkumné otázky, zaměřené na existenci statisticky významného interakčního vztahu mezi zkoumanými veličinami, bylo užito Spearmanova koeficientu pořadové korelace. Z provedené korelační analýzy vyplynulo, že disponibilní důchod domácností může ovlivňovat jak demografické chování stávajících obyvatel regionu, tak i obyvatel potenciálních, pro něž může být daný region vhodným migračním cílem. Toto zjištění bylo potvrzeno i maticovým zobrazením třídícím evropské regiony podle celkového přírůstku/úbytku obyvatelstva a vztahu regionálního disponibilního důchodu domácností k vypočtenému evropskému průměru. Disponibilní důchod domácností tak lze považovat za jeden z faktorů ovlivňujících atraktivitu regionu.
Population growth as a sign of regional attractiveness and its connection on disposable income of households
Keywords: regionální rozvoj; atraktivita regionu; disponibilní důchod domácností; počet obyvatel; přirozená měna obyvatelstva; migrace; regional development; attractiveness of region; disposable income of households; population; natural population change; migration