Účinky konsolidačních prostředků na vlastnosti kamenných objektů zatížených vzlínající vlhkostí - Hlaváčková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce posuzuje vliv různých konsolidačních prostředků na vlastnosti dvou typů hornin, které jsou materiálem velkého množství kamenných památkových objektů v Čechách a na Moravě, pokud jsou tyto zatíženy vzlínající vhkostí. Zaměřuje se na zkoumání vlivu vodorozpustných solí, které se do objektu touto cestou dostávají. Experimentální část práce testuje účinek v současnosti využívaných historických a moderních konsolidačníčních prostředků při restaurování kamene.
Keywords: kameny; pískovce; vzlínání; vlhkost; zasolení; krystalizace; konsolidace; prostředky; restaurování