Příprava a charakterizace manganem dopovaných uhlíkových kvantových teček - Žiačiková, Petra (Univerzita Pardubice, 2023)
Předkládaná bakalářská práce pojednává o přípravě a charakterizaci manganem dopovaných uhlíkových kvantových teček. Uhlíkové kvantové tečky byly připravovány metodou "bottom up" pyrolýzou směsi citronanu mono amonného a tetrahydrátu octanu manganatého za různých podmínek. Výsledné produkty byly charakterizovány pomocí vhodných analytických metod (infračervená spektroskopie, EPR spektroskopie, optická emisní spektroskopie s indukčně vázaným plazmatem a skenovací elektronová mikroskopie).
Preparation and characterization of manganese-doped carbon quantum dots
Keywords: uhlíkové kvantové tečky; citronan monoamonný; tetrahydrát octanu manganatého; pyrolýza; infračervená spektroskopie; EPR spektroskopie; optická emisní spektroskopie s indukčně vázaným plazmatem; skenovací elektronová mikroskopie; carbon quantum dots; monoammonium citrate; manganese acetate tetrahydrate; pyrolysis; infrared spectroscopy; EPR spectroscopy; optical emission spectroscopy with inductively coupled plasma; scanning electron microscopy