Zkušební zařízení pro diagnostiku nárazníků nákladních vozů - Hojka, Přemysl (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se zabývá konstrukčním návrhem zkušebního zařízení pro měření charakteristik nárazníků železničních nákladních vozů (závislost působící síly na stlačení), aniž by nárazník byl demontován z vozu. Obsahuje základní rozdělení nárazníků podle normy EN 15 551: 2008, jejich dimenzování na zkušební síly odpovídající této normě a také základní pevnostní údaje rámů a jiných prvků železničních nákladních vozů. Popisuje některá jednodušší řešení zkušebního zařízení s odůvodněním jejich nerealizovatelnosti. Vlastní návrh zkušebního zařízení je na principu stlačovadla, obepínajícího celý nákladní vůz. Přiložená výkresová dokumentace vychází ze základních pevnostních výpočtů a obsahuje hlavní části celého zkušebního zařízení.
Testing device for diagnostics of freight wagons buffers
Keywords: fright car buffer; testing device; dignostics; railway freight car; železniční nárazníky; zkušební zařízení; Diagnostika; železniční nákladní vozy