Vývoj rázové trubice pro měření parametrů rázových vln - Kočí, Michal (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá prvotními pokusy s rázovými trubicemi ve dvou různých konstrukčních provedeních. Hlavním cílem práce bylo kromě provedení rešerše na téma rázových trubic navržení a zhotovení konstrukcí dvou rázových trubic a experimentální ověření jejich použitelnosti ke kalibraci čidel měřících dynamické tlakové zatížení. U první konstrukce sloužil ke generování rázové vlny iniciace Nonelu (detonační trubičky), u druhé exploze nálože trhaviny Semtex 1A. S oběma verzemi byly provedeny série experimentů, jejichž výstupem bylo stanovení kalibračních konstant použitých tlakových čidel v rozsahu dosažených tlaků. Tyto kalibrační konstanty byly dále porovnány s konstantami udávanými výrobcem pro daná čidla, přičemž se s udávanými konstantami více shodovaly konstanty zjištěné pomocí Nonelem hnané rázové trubice. Konstanty zjištěné pomocí explozí hnané rázové trubice byly pravděpodobně zatíženy větší chybou při odečítání měřeného napětí z důvodu jeho vysokofrekvenční oscilace.
Development of a shock-tube for blast wave parameter studies
Keywords: rázová trubice; shock tube; kalibrace dynamických tlakových čidel; rázová vlna; NONEL; calibration of dynamic pressure transducers; shock wave; NONEL