Problém obchodního cestujícího - Kožený, Filip (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce je věnována problému obchodního cestujícího. Cílem práce je identifikace hlavní příčiny vzniku tohoto problému a návrh možných řešení, která by zlepšila efektivitu plánování obchodních cest. V teoretické části práce jsou popsány základní pojmy a metody, které jsou s touto problematikou úzce spjaty. V praktické části je provedena analýza podnikových obchodních tras za pomoci jízdních dat a následné zpracování. Výsledky ukazují, že vybrané podniky neefektivně plánují trasy a díky neefektivnímu plánování ztrácí na jízdních nákladech peněžní prostředky.
Travelling salesman problem
Keywords: Problém obchodního cestujícího; teorie grafů; Hamiltonova kružnice; optimalizace tras; Travelling salesman problem; graph theory; Hamiltonian cycles; optimization of travel routes