Analýza systému řízení vztahů s VIP zákazníky České pošty, s.p. - Polachová, Yvona (Univerzita Pardubice, 2008)
Moje bakalářská práce má za cíl přiblížit systém řízení vztahů s VIP zákazníky České pošty a zákazníky vůbec. Pojednává o organizačních změnách v obchodních odděleních, segmentaci zákazníků a obchodních zástupců u České pošty. Je v ní kladen velký důraz na udržování a prohlubování obchodních vztahů se zákazníky i na přímý osobní prodej, poukazuje na zdokonalování a důležitost systému CRM.
The analysis of VIP customer relationship management at Czech Post, state enterprise
Keywords: Czech Post; Business; business relations; sales representative; Customer; Česká pošta; obchod; Obchodní vztahy; obchodní zástupce; zákazníci