Názor veřejnosti na eutanázii - Pazourková, Iva (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce pojednává o problematice eutanazie a názoru veřejnosti na eutanazii. Je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické, se zabývá eutanazií – vymezením jejího pojmu, historii, náboženstvím, eutanazii v zahraničí, problematikou zneužití a problematikou smrti, umírání, práva na smrt, emocionálním stavem umírajícího,hospicovou a paliativní péčí. Druhou část práce tvoří rozbor výzkumu, který jsem o této problematice provedla mezi zdravotníky a nezdravotníky. Je věnována metodice, organizaci, průběhu a vyhodnocení výsledků výzkumu, který probíhal formou dotazníků.
Public opinion of euthanasia
Keywords: eutanazie; umírání; smrt; paliativní péče; hospicová péče; euthanasia; dying; death; paliative care; hospice care