Katecholázová aktivita vybraných biomimetických komplexů mědi - Bártová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2022)
Úkolem této práce bylo stanovit katecholázovou aktivitu vybraných biomimetických komplexů mědi vůči zvoleným substrátům (dopamin, 3,5-di-tert-butylkatechol). Měření byla provedena dvěma způsoby. První z nich bylo na základě elektrochemického sledování úbytku kyslíku během oxidace substrátu katalyzované daným komplexem/tyrosinázou. Druhým způsobem bylo spektrofotometrické snímání nárůstu absorbance vlivem vzniku produktu oxidace substrátu. Získané kinetické parametry katalytické aktivity byly následně porovnány navzájem a také vůči enzymu tyrosináza. Zároveň byl sledován vliv kyslíku v různém prostředí na rychlost katalytické reakce. Závěrečné experimenty byly zaměřeny na sledování katalytické aktivity vybraného komplexu zakotveného na magnetické částice. Součástí těchto experimentů byla strukturní charakterizace částic, stanovení katecholázové aktivity zakotveného komplexu a ověření stability jeho vazby s částicemi.
Catecholase activity of selected biomimetic copper(II) complexes
Keywords: biomimetické komplexy mědi; tyrosináza; katecholázová aktivita; dopamin; 3,5-di-tert-butylkatechol; biomimetic copper complexes; tyrosinase; catecholase aktivity; dopamine; 3,5-di-tert-butylcatechol