Pigmenty oxidového typu - Hloušová, Miloslava (Univerzita Pardubice, 1995)
Tato diplomová práce se zabývá možností přípravy pigmentu typu CeO2 -PrO2, tvořeného pevným roztokem oxidu ceru a praseodymu. U vybraného molárního poměru CeO2 : PrO2 byl sledován vliv použitého druhu mineralizátoru na vybarvení pigmentů, vliv teploty výpalu i možná náhrada oxidu ceričitého jinými levnějšími a dostupnějšími surovinami. Dále byla také ověřována možnost přídavku dalších oxidů vzácných zemin a byly posuzovány jejich vybarvovací účinky.
Oxide type pigments
Keywords: pigmenty; Keramické pigmenty; směsi; syntézy; mineralizátory; barevnost