Hydrogely na bázi kaštanového škrobu - Pulec, Vít (Univerzita Pardubice, 2021)
Byl optimalizován postup izolace škrobu z kaštanu koňského (Aesculus hippocastanum) a z mouky kaštanu setého (Castanea sativa). Izolované škroby byly charakterizovány pomocí skenovacího elektronového mikroskopu a termogravimetrické analýzy. Z těchto dvou škrobů byly připraveny hydrogely na bázi kopolymeru škrobu, kyseliny akrylové a akrylamidu pro potenciální využití v zemědělství. U hydrogelů byl stanoven bobtnací poměr ve vodě a jejich rozpustnost.
Hydrogels based on chestnut starch
Keywords: škrob; kyselina akrylová; akrylamid; kaštan koňský; kaštan jedlý; skenovací elektronový mikroskop; termogravimetrická analýza; hydrogely; starch; acrylic acid; acrylamide; horse chestnut; edible chestnut; scanning electron microscopy; thermogravimetric analysis; hydrogels