System approach to civic education - Vítek, Miloš (Univerzita Pardubice, 1999)
Systémový přístup je nezbytný nejen ve speciálně pojaté výchově k občanství, ale též ve zobecněných koncepcích matematiky, biologie, psychologie, sociologie a dalších školních předmětů. Výklad systémového přístupu je možný v samostatných disciplinách, např. v teorii systémů nebo systémovém inženýrství. Pochopení ucelených transformačních procesů v postmoderní společnosti, ve znalostní ekonomice nebo v interkulturní komunikaci se bez systémového přístupu neobejde.
Keywords: pedagogika; občanská výchova; systémový přístup; mezikulturní komunikace