Chemickoinženýrské aspekty procesů založených na toku pórovitým prostředím - Cakl, Jiří (Univerzita Pardubice, 2000)
Byly navrženy modelové vztahy pro výpočet tlakové ztráty na objemovém průtoku při toku tekutin pórovitým prostředím různé geometrie. Pozornost byla věnována jednak výpočtu tlakové ztráty při toku reologicky složitějších tekutin nehybnými vrstvami částic, jednak toku newtonských tekutin mikropórovitou strukturou keramických membrán.
Keywords: tok tekutin; pórovité prostředí; výpočet tlakové ztráty