Příprava biskvartérních inhibitorů acetylcholinesterázy jakožto profylaktik při otravách organofosforovými inhibitory - Pavlíková, Růžena (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato studie je zaměřena na inhibitory acetylcholinesterázy. Cílem bylo připravit výše uvedené látky a otestovat je v jejich inhibičních schopnostech standardní metodou in vitro. Práce je rozdělena na čtyři části. První se týká obecné charakteristiky vitálně důležitých enzymů. Pojednává také o látkách způsobující jejich zablokování, klinickými projevy intoxikace NPL a její terapií. Druhá část popisuje použité metody v syntetické části. Následující kapitola se zabývá postupem syntézy jednotlivých biskvartérních látek Biochemická část ukazuje vliv koncentrace připravených látek na aktivitu AChE.
Synthesis of bisquaternary inhibitors of acetylcholinesterase used as a profylactic treatment of poisoning of organophosphorous´s inhibitors
Keywords: acetylcholinesteraza; inhibitory acetylcholinesterázy; intoxikace nervově paralytickými látkami; acetylcholinesterase; inhibitors of acetylcholinesterase; organophosphates/nerve agent poisoning