N,N-chelatované sloučeniny lithia, zinku a hliníku jako katalyzátory ring-opening polymerace - kaprolaktonu - Palatášová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2020)
V rámci této diplomové práce byla vypracována literární rešerše zaměřená na teorii biodegradabilních polymerů, jejich přípravu pomocí ring-opening polymerace a na jejich využití. V další části byl popsán koordinačně-inzerční mechanismus ROP, který byl u námi prováděných reakcí pozorován. V poslední části literární rešerše byly popsány dosud známé a využívané komplexy lithia, zinku a hliníku na bázi N,N-chelatujících ligandů, které se úspěšně využívají jako katalyzátory pro ROP .-kaprolaktonu. V rámci experimentální části byl připraven N,N-chelatující .-iminopyridinový ligand L2 a použit již známý N,N-chelatující .-ketiminopyridinový ligand L1. Tyto dva ligandy byly následně použity pro syntézu lithných, zinečnatých a hlinitých sloučenin 1-8. Nově připravené sloučeniny byly vyzkoušeny jako katalyzátory pro ring-opening polymeraci .-kaprolaktonu.
N,N-chelated Compounds of Lithium, Zinc and Aluminium as Catalysts for Ring-Opening Polymerization of -caprolactone
Keywords: biodegradabilni polymer; ring-opening polymerace; Ő-kaprolakton; N,N-chelatujici ligand; biodegradable polymers; ring-openig polymerization; Ő-caprolacton; N,N-chelating ligand