Pravomoc a působnost subjektů a vykonavatelů veřejné správy - Štiková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá pravomocí a působností subjektů a vykonavatelů veřejné správy. Charakterizuje subjekty a vykonavatele veřejné správy, stát jako subjekt veřejné správy, veřejnoprávní korporace, veřejný podnik a veřejný ústav. Vysvětluje pojmy pravomoc a působnost. Působnost dělí na samostatnou a přenesenou a vymezuje jejich rozsah u různých vykonavatelů. Charakterizuje základy organizace veřejné správy v ČR. Závěrem specifikuje obce, jak obecně, jako vykonavatele veřejné správy, tak konkrétně výkon veřejné správy, a to placení místních poplatků.
Competence and force of subjects and executors of public administration
Keywords: competence; force; subjects; Public Administration; pravomoc; působnost; subjekty; veřejná správa