Laténský hrob bojovníka z Lochenic, okr. Hradec Králové. Nový pohled na nález z roku 1964. - Jílek, Jan (My University, 2016)
"Článek se zabývá hrobovým nálezem učiněným v roce 1964 v Lochenicích. Analýza jednotlivých prvků hrobové výbavy ukazuje, že nenáleží době stěhování národů, jak bylo uváděno dříve, ale že jde o hrob z doby laténské. Hodnoceny jsou též otázky pohřebního ritu a kontextu soudobého osídlení. Pro úplnost je připojen antropologický rozbor dochovaných kosterních pozůstatků."
La Tène warrior grave from Lochenice, dist. Hradec Králové. New interpretation of the fnd discovered in 1964
Keywords: východní Čechy; Lochenice; doba laténská; pohřebiště; bojovnické hroby; Eastern Bohemia; Lochenice; La Tène period; cemeteries; warrior graves