Příprava perovskitových pigmentů s obsahem lanthanoidů - Jaegerová, Alena (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou pigmentů na bázi cíničitanu strontnatého dopovaného lanthanoidy obecného vzorce SrSn0,6Ln0,4O3+-delta, kde Ln = Tb a Ce. Syntéza byla prováděna v pevné fázi dvoustupňovou kalcinací. U takto získaných pigmentů byl zkoumán vliv rostoucího obsahu ceru na jejich barevné vlastnosti a na velikost částic. Barevné vlastnosti byly vyhodnoceny u práškových pigmentů a i po jejich aplikaci do organického pojiva pomocí systému CIE L*a*b*.
Preparation of perovskite pigments with content of lanthanides
Keywords: pigmenty; perovskity; žluté pigmenty; barevné vlastnosti; pigments; perovskites; yellow pigments; colour properties