Výzkum UV fluorescence vodorozpustných anorganických solí na povrchu historických omítek - Vojtěchovský, Jan; Lesniaková, Petra; Milionová, Ivana (My University, 2017)
Hlavní oblastí zájmu článku je využití UV fluorescenční fotografie v průzkumu eflorescencí vodorozpustných solí vyskytujících se v historických omítkách a zdivu. Tato problematika zahrnuje pro praxi velmi důležitou otázku, a to jakým způsobem může UV fluorescence solí přispět ke zjištění jejich přítomnosti na povrchu omítek, případně jiných materiálů objektů kulturního dědictví. Hlavním přínosem práce je systematické studium a dokumentace UV fluorescence anorganických solí kontaminujících vápenné omítky metodou UV fluorescenční fotografie, realizovanou na základě kompilace postupů uvedených v odborné literatuře. Cílem tohoto článku je také navrhnout optimální postup pořízení UV fluorescenční fotografie v oblasti výzkumu nástěnných maleb, protože tato oblast vyžaduje mírně odlišný přístup, než u většiny galerijních, či muzejních objektů.
Research of UV fluorescence of inorganic salts on the surface of historical plasters
Keywords: UV fluorescence; UV fluorescenční fotografie; konzervování-restaurování; vodorozpustné anorganické soli; průzkum nástěnné malby; UV fluorescence; UV fluorescence photography; conservation; water-soluble inorganic salts; wall painting investigation