Hodnocení tělesné teploty u pacientů podstupujících operační výkon stabilizace páteře - Horáčková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení tělesné teploty u pacientů podstupujících operační výkon stabilizace páteře. Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. V teoretické části je popsána problematika tělesné teploty u člověka, možnosti jejího měření, hodnocení a ovlivňování, včetně prevence nežádoucí perioperační hypotermie. Dále se zabývá perioperační péčí o pacienta podstupujícího operační výkon stabilizace páteře, intraoperačními a pooperačními komplikacemi, anatomií páteře a typy operačních výkonů, jejichž cílem je stabilizace páteře. Hlavním cílem diplomové práce bylo zjistit, zda u klientů podstupujících operační výkon stabilizace páteře dochází v perioperačním období ke změnám tělesné teploty. Pacienti byli rozděleni do dvou skupin, konkrétně na perioperačně zahřívané prostřednictvím infuzních roztoků v první skupině a na pacienty zahřívané kombinací infuzního roztoku a samozahřívací přikrývky EasyWarm ve skupině druhé.
Evaluation of body temperature in patients undergoing spinal stabilization surgery
Keywords: stabilizace páteře; perioperační péče; tělesná teplota; zahřívací přikrývka; hypotermie; stabilization of the spine; perioperative care; body temperature; warm-up cloth; hypothermia