Knihy odvahy a dobrodružství. Analýza edice z hlediska žánrového, autorského a vydavatelského - Dolejský, Martin (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce se zabývá vznikem a analýzou edice Knihy odvahy a dobrodružství, která vycházela ve Státním nakladatelství dětské knihy od roku 1954. První část představuje historický úvod, který považujeme za nezbytný pro pochopení situace a kulturní politiky po druhé světové válce. Druhá část sleduje historii odmítání "nízké" kultury a toto dokazuje na příkladu sešitového románu, pokouší se o vymezení pojmu literární brak a snaží se o konfrontaci "oficiální" a "neoficiální" literatury pro děti a mládež v poválečném období a stručně se zmiňuje i o Státním nakladatelství dětské knihy. Třetí část se zabývá vznikem edice KOD a na jednotlivých svazcích i prostřednictvím dobových periodik se snaží poukázat na žánrovou pestrost knih a zmiňuje se o procesu přijetí jednotlivých svazků. Pouze okrajově se třetí kapitola zabývá grafickou podobou knih.
Books of Courage and Adventure. Analysis of Edition in the Terms of Genre, Authorship and Publishing
Keywords: Knihy odvahy a dobrodružství; dobrodružná literatura; literatura pro děti a mládež; Státní nakladatelství dětské knihy; Books of Courage and Advanture; advanture literature; children´s literature; State Publishing House of Children´s Book