Návrh třínápravové posunovací lokomotivy - Dostál, Jan (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá návrhem třínápravové posunovací lokomotivy s hydrodynamickým přenosem výkonu. V první části je navrženo několik variant, které se liší vnějšími rozměry, uspořádáním a některými komponenty. V další části je jedna varianta popsána podrobněji, zejména část pohonu a pomocných pohonů. Je proveden i zjednodušený rozbor rozložení hmotnosti. Samostatná kapitola je věnována rozboru průjezdnosti třínápravového rámového vozidla obloukem malého poloměru a navržena konstrukční úprava ložiska a vedení dvojkolí střední nápravy této popisované lokomotivy.
Three-axle shunting locomotive design
Keywords: posunovací lokomotivy; varianty pohonů; výkony; průjezdnost obloukem; trakční charakteristiky; rozložení hmotnosti