Využití elektrodialýzy s reverzací polarity při realizaci ZLD technologií - Slovák, Filip (Univerzita Pardubice, 2020)
Práce se zabývá aplikací elektrodialýzy s reverzací polarity elektrod v ZLD technologiích. V teoretické části je uveden význam a návrh ZLD systémů, souhrn, popis a problémy procesů, které se pro tyto systémy využívají. Praktická část práce se zabývá vlivem inertní soli na srážecí rovnováhu uhličitanu hořečnatého v roztoku a hledáním podmínek a preferenčního místa, ve kterém se sraženina v elektrodialyzační jednotce začne přednostně vytvářet. Dále je diskutován vliv reverzace polarity elektrod na průběh elektrodialýzy vysoce koncentrovaných roztoků síranu sodného znečištěných hořečnatými a uhličitanovými ionty.
Use of Electrodialysis with Polarity Reversal in the Implementation of ZLD Technologies
Keywords: ZLD; elektrodialýza; reverzace polarity; uhličitan hořečnatý; precipitáty; ZLD; electrodialysis; polarity reversal; magnesium carbonate; precipitates