Oheň je dobrý sluha, ale špatný pán - platí to také o dluhu obcí? - Stráníková, Alena (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce je věnována zadluženosti obcí. Zabývá se otázkou, zda je dluh obcí závažným jevem pro veřejné finance či nikoliv. Podává přehled o jeho struktuře a vývoji dluhu dle jednotlivých kritérií. Stanovuje základní ukazatele pro bezpečné zadlužení. Je zaměřena na zodpovězení otázky ohledně právní úpravy pro nadměrně zadlužené obce.
Fire is a good servant but a bad master - does it count for local debt?
Keywords: obce; veřejný dluh; municipální dluh; zadluženost; dotace; regulace; bankrot; municipalities; public debt; municipal debt; indebtedness; subsidy; regulation; bankruptcy