Stanovení hemoglobinu v retikulocytech ( CHr ) jako způsob diagnostiky anémií - Lenczowská, Monika (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývala měřením hematologického parametru hemoglobinu v retikulocytech (CHr) na analyzátoru ADVIA 120 firmy Siemens. Předmětem práce bylo ověřit referenční interval CHr uvedený v literatuře, preciznost měření CHr jako základní charakteristiky pro verifikaci metody a odhadnout diagnostické charakteristiky (senzitivitu, specificitu, pozitivní a negativní prediktivní hodnotu) včetně diagnostické správnosti ve skupině pacientů na základě srovnání s klasickými diagnostickými kritérii anemie z nedostatku železa. Námi zjištěné výsledky potvrzují vhodnost výběru parametru CHr pro diagnózu různých typů anemií z nedostatku železa. Zvyšující se dostupnost stanovení CHr v běžné laboratoři sehraje pozitivní roli jak při diagnostice, tak i při léčbě anemií z nedostatku železa.
Estimation of the reticulocyte hemoglobin content as a way to diagnostics of aneamia
Keywords: hemoglobin v retikulocytech; anemie; ADVIA 12O; ROC křivka; Thomasův diagram; reticulocyte hemoglobin content; CHr; anaemia; ADVIA 120; ROC; Thomas Plot