Transverzální somatometrický výzkum současné populace vysokoškolských studentek se zaměřením na jejich tělesnou stavbu, délkové a obvodové rozměry - Jeřábková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce přibližuje problematiku antropologie, tj. somatometrie, na lidském těle. Aplikuje základní antropometrické metody při měření, sběru dat a obsahuje i charakteristiku použitých měřidel. Nahlíží na naměřený soubor z matematického pohledu, udává základní statistické charakteristiky v transverzálním antropologickém výzkumu na vysokoškolské populaci. Dále se práce pokusila prezentovat získaná data v biologicko antropologickém pojetí a srovnat získané údaje s referenčním souborem (Bláha, 1987). Ověřené modely výpočtu podílu jednotlivých tělesných kompartmentů podle Matiegky a Drinkwatera a Rosse nabízí v ucelenémm přehledu tabulek a grafů. Dále jsou v práci zahrnuty výpočty indexů podchycujících tělesnou stavbu vybraného profilu vysokoškolské populace. Nedílnou součástí je také dotazníkový průzkum, který vhodně doplňuje experimentální oddíl práce.
The transversal somatometric research of present academic student girls focusing on their somatotype, the length and width parameters
Keywords: somatometrie; proband; měření; tělesné parametry; indexy tělesné stavby; metodika určování tělesných komponent podle Matiegky; Drinkwatera - Rosse; proband; measurement; physical parameters; indices of body composition; methods of determining body compartments by Matiegka