Vývoj terapeutických strategií u Alzheimerovy choroby - Jakubů, Adéla (Univerzita Pardubice, 2019)
První část této práce je věnovaná popisu neurodegenerativních chorob, jejich rozdělení do skupin a popisu patologických jevů. Dále obsahuje popis Alzheimerovy choroby, který je zaměřen na historii a příčiny vzniku, klinické projevy a hypotézy vzniku Alzheimerovy choroby. Další část práce je věnována současné léčbě z oblasti cholinergního a glutamátergního systému. Poslední část poskytuje informace z oblasti výzkumu nových léčiv.
Evolution of Therapeutic Strategies in Alzheimer's Disease
Keywords: neurodegenerativní choroby; Alzheimerova choroba; léčba Alzheimerovy choroby; inhibitory cholinesteraz; Tau protein; Amyloid beta; neurodegenerative disease; Alzheimer's Disease; Treatment of Alzheimer's Disease; Cholinesterase Inhibitors; Tau protein; Amyloid beta