Opevnění Českého Brodu z pohledu archeologie - Bankovová, Natálie (Univerzita Pardubice, 2015)
Cílem bakalářské práce bude nastínění celkové historie města Český Brod, dále bude zpracována vybraná část archeologických nálezů, učiněných při záchranném archeologickém výzkumu v areálu TJ Slavoj Český Brod v roce 2011. Vyhodnocena bude jak terénní nálezová situace, tak učiněné drobné movité nálezy především s cílem chronologicky zařadit nalezené části středověké městské hradby. Na základě tohoto vyhodnocení bude provedeno srovnání s poznatky o ostatních částech městského opevnění a podán obraz vývoje tohoto opevnění během vrcholného středověku. Provedeno bude též srovnání s dalšími vybranými opevněnými českými městy.
Fortification of Český Brod from the archeologycal point of view
Keywords: Český Brod; fortification; cities; walls; archeology; opevnění; města; hradby; archeologie