Development and applications of novel types of bismuth based electrodes - Baldrianová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato disertační práce se věnuje problematice elektrod na bázi bismutu ke stanovení těžkých kovů metodou anodické rozpouštěcí voltametrie. Základním tématem celé disertační práce je depozice bismutového filmu in situ s využitím růných typů elektrodových substrátů, včetně makro- a mikroelektrod. Studie začíná optimalizací pokovovacího procesu, spojeného především s optimalizací poměru obsahu bismutu ku koncentraci analyzovaného vzorku kovu, který je kritickým faktorem ve stopové analýze s bismutovými filmovými elektrodami. Bismutový film deponovaný in situ byl také testován na mikroelektrodových substrátech, a to jak uhlíkových tak i zlatých. Dalším krokem bylo spojení výhod uhlíkových pastových elektrod s výhodami mikroelektrod, jež vyústilo ve vznik nového typu detekčních čidel ? uhlíkových pastových mini-elektrod. Poslední kapitola popisuje možnost aplikace elektrod na bázi bismutu ke stanovení vybraných biologicky důležitých látek (cystein)a znova dokazuje přínos těchto čidel při elektroanalýze s nertuťovými senzory.
Vývoj a aplikace nových typů bismutových elektrod
Keywords: Bismutové elektrody; uhlíková pastová elektroda; uhlíková pastová elektroda s bismutovým prachem; zlatá elektroda; uhlíková mikroelektroda; zlatá mikroelektroda; uhlíková pastová mini-elektroda; in situ modifikace; olovo; kadmium; cystein; rozpouštěcí voltametrie; Bismuth-based electrodes; carbon paste electrode; bismuth powder carbon paste electrode; gold electrode; carbon microelectrode; gold microelectrode; carbon paste mini-electrode; in situ modification; lead; cadmium; cystein; stripping voltammetry