Restaurování malby na papírové podložce "První mezinárodní letecká výstava v Praze" a malby na papírové podložce "Škola smrti" - Fejtová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce představuje dvě rozsáhlé restaurátorské dokumentace, které se věnují komplexnímu zásahu na uměleckých dílech na papírové podložce. První část se zaměřuje na restaurování kvašové malby na papírové podložce uchycené na překližce, pocházející ze sbírek Národního technického muzea v Praze. Jedná se o návrh plakátu k První mezinárodní letecké výstavě v Praze z roku 1920. Klíčovým problémem zásahu bylo šetrné očištění díla a zároveň stabilizace výrazně degradované barevné vrstvy. Druhá část práce se zabývá restaurováním malby na papíře, závěrečného panelu, nesoucí označení 74, ze souboru lidových maleb z Prackova s názvem Škola smrti. Nedílnou součástí práce je také podrobný kulturně-historický průzkum obou děl, který přispívá k jejich hlubšímu pochopení a zasazení do širšího kontextu.
Restoration of a painting on paper "The First International Aviation Exhibition in Prague" and a painting on paper "The School of Death"
Keywords: restaurování; papír; kvašová malba; kvaš; plakát; Evolon CR; čištění; konsolidace; sprašování barevné vrstvy; odlupování barevné vrstvy; letectví; letadlo; restoration; paper; gouache painting; gouache; poster; Evolon CR; cleaning; consolidation; paint layer powdering; paint layer flaking; aviation; plane