Hodnocení ošetřovatelské perioperační péče během gynekologické operativy - Pavlová Petra; Holá Jana (Univerzita Pardubice, 2015)
Úvod: Sledování, měření a vyhodnocování úrovně kvality ošetřovatelské péče patří mezi základní manažerské činnosti v ošetřovatelství. Kdyby neexistovaly měřitelné indikátory kvality, nebylo by možné zjistit, zda jsou procesy péče efektivní, zda je potřebné je měnit a co je třeba zlepšit. Jednou z metod, hodnotící stávající úroveň kvality procesů ve zdravotnictví, je audit. Audit se osvědčuje v managementu kvality také v oblasti perioperační péče. V tomto příspěvku budou představeny výsledky ošetřovatelského auditu perioperační péče s konkrétní ukázkou navrhnutého kontrolního listu (checklistu). Cíl: Cílem bylo navrhnout objektivní nástroj k analýze kvality ošetřovatelské perioperační péče. Metoda: Pro analýzu specifi cké ošetřovatelské péče na operačních sálech byla vybrána metoda auditu. Výsledkem kvalitativního výzkumu, založeném na pozorování a rozhovorech, je navržený kontrolní list. Forma auditu byla navržena především dle doporučení World Health Organization a na základě Resortních bezpečnostních cílů Ministerstva zdravotnictví České republiky. Výsledky: Nejzásadnějším zjištěním auditu bylo, že sálové sestry neprovedly, v průběhu laparoskopického gynekologického výkonu, početní kontroly mulového materiálu. Závěr: V současné době je validita kontrolního listu posuzovaná a ověřovaná v pěti nemocnicích akutní péče Pardubického kraje. Po jeho evaluaci bude v některých nemocnicích zaveden.
Evaluation of perioperative nursing care during gynaecologic surgery
Keywords: audit; gynekologická operace; perioperační ošetřovatelská péče; perioperační sestra; audit; gynaecological surgery; perioperative care; theatre nurse