Role malých a středních podniků v rozvoji hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů - Cirklová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2005)
Diplomová práce se zabývá rolí malých a středních podniků v rozvoji hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů. Malé a střední podniky mají mimořádný význam pro rozvoj národního hospodářství, vytváření nových pracovních míst a rozvoj jednotlivých obcí, měst a regionů. Vyvážený rozvoj regionů je v současné době velmi aktuálním tématem a zároveň základním principem regionální a strukturální politiky EU a tudíž i ČR. Cílem této práce je učinit ucelený přehled o úloze a fungování malých a středních podniků v české i evropské ekonomice, nastínit strategický význam podpory malých a středních podniků v rozvoji hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionů včetně způsobů využívání prostředků ze Strukturálních fondů EU a vyzdvihnout význam spolupráce obcí s malými a středními podniky při implementaci cílů udržitelného rozvoje.
The role of small and medium-sized enterprises in the development of the economically weak and the structurally afflicted regions
Keywords: malé a střední podniky; Regionální rozvoj; regiony; Česká Republika; Evropská Unie; Podpora podnikání; Strukturální fondy; Regionální politika; trvale udržitelný rozvoj